Μπαταρίες VRLA τεχνολογίας AGM: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι μπαταρίες VRLA τεχνολογίας AGM έχουν πολλές εφαρμογές πέρα από τη χρήση τους στα UPS

Μπαταρίες VRLA τεχνολογίας AGM: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Από την εποχή που ο Αλεσάντρο Βόλτα εφηύρε την μπαταρία, ο ενίοτε συσσωρευτής έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή υποστήριξη του ηλεκτρονικού μας εξοπλισμού. Οι μπαταρίες για δεκαετίες αποτελούσαν την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας πριν την εμφάνιση των ηλεκτρικών δικτύων, ενώ εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια πηγής αυτής σε απομακρυσμένες περιοχές.

Με την πάροδο του χρόνου, η βελτίωση στην τεχνολογία των μπαταριών συνέβαλε τα μέγιστα στην τεχνολογική πρόοδο. Φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, UPS που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητά μας δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξουν δίχως η συμβολή των ηλεκτρικών συσσωρευτών. Σήμερα διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη καθιέρωση της καθαρότερης ενέργειας και την καταπολέμηση τις κλιματικής αλλαγής στις πόλεις με τη χρήση τους στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι πιο συνήθεις επαναφορτιζόμενες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι μπαταρίες VRLA AGM και τεχνολογίας. Τις συναντάμε παντού, από απλές εφαρμογές όπως φωτοβολταϊκά και συναγερμούς έως κρίσιμα φορτία ιατρικών και βιομηχανικών συστημάτων.

Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε για τον συγκεκριμένο τύπο μπαταριών, παρατίθενται παρακάτω:

Έχουν χαμηλή εσωτερική αντίσταση

Η ιδιαίτερα χαμηλή εσωτερική αντίσταση επιτρέπει στις μπαταρίες AGM να δίνουν υψηλά ρεύματα κατά ζήτηση, και να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ακόμη και σε χρήση βαθιάς εκφόρτισης. Το χαρακτηριστικό αυτό τις ξεχωρίζει σε σχέση με άλλες κατηγορίες, μιας και επιτρέπει την πλήρη επαναφόρτισή τους, ακόμα και σε περιπτώσεις εκφόρτωσης μεγαλύτερης του 50% του φορτίου τους. Η δυνατότητα βαθιάς εκφόρτισης οφείλεται στις χοντρές πλάκες μολύβδου οι οποίες αντέχουν στην διάβρωση. Ξεχωρίζουν επομένως για την μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής τους.

Είναι κλειστού τύπου

Οι μπαταρίες κλειστού τύπου, μετά την σφράγισή τους, δεν χρειάζονται συντήρηση. Παραμένουν, κλειστές για πάντα, με ελάχιστες ή μηδαμινές παρεμβολές ανθρώπινου παράγοντα (πχ. ανάγκη για εξωτερικό καθαρισμό)

Υποστηρίζονται από τεχνολογία AGM

Το αρκτικόλεξο AGM ή αλλιώς Absorbed Glass Matt, υποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος τύπος συσσωρευτών διαθέτει το λεγόμενο ματ βοριοπυριτικό γυαλί. Μέσα σε αυτό εμπεριέχεται ο ηλεκτρολύτης της μπαταρίας, αποτρέποντας, έτσι, τον κίνδυνο διαρροής σε περίπτωση σπασίματος. Ακόμη, ανάμεσα στις πλάκες μολύβδου των μπαταριών AGM, υπάρχει ένα πορώδες υλικό από ίνες γυαλιού εμποτισμένο με το διάλυμα θειικού οξέως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ελάχιστων αερίων κατά την χημική αντίδραση, τα οποία μάλιστα ανακυκλώνονται εντός της μπαταρίας. Καθίστανται, επομένως, ιδανικές για κλειστούς χώρους ή για απομακρυσμένες εγκαταστάσεις όπου η τακτική παρακολούθηση είναι δύσκολη.

Οι προαναφερθείσες πλάκες είναι, ακόμη, συμπαγείς και αντέχουν περισσότερους κραδασμούς σε σχέση με άλλους τύπους. Σε σύγκριση με τις μπαταρίες ασβεστίου, οι μπαταρίες VRLA τεχνολογίας AGM παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Μεγαλύτερο κύκλο ζωής
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια
  • Μεγαλύτερη αντοχή στην βαθιά εκφόρτιση, τις δονήσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες
  • Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην υπερφόρτιση
  • Μεγαλύτερη αντίσταση στη διάβρωση
  • Μικρότερη αποφόρτιση
  • Πλήρης στεγανοποίηση

Είναι διαφορετικές από τις μπαταρίες GEL

Αξίζει να αναφέρουμε πως πολλές φορές οι μπαταρίες AGM συγχέονται με τις μπαταρίες GEL. Οι μπαταρίες GEL περιέχουν gel σε μορφή πυριτίου στο οποίο περικλείεται ο ηλεκτρολύτης. Αυτό επιτρέπει τη ροή των ηλεκτρονίων μεταξύ των πλακών, αλλά εμποδίζει τη διαρροή σε περίπτωση θραύσης της μπαταρίας. Η σύγχυση αυτή συμβαίνει λόγω των πολλών κοινών χαρακτηριστικών. Κι οι 2 τύποι είναι non spillable, κι οι 2 τύποι προσφέρουν βαθιά εκφόρτωση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε εφαρμογή. Η διαφορά στο κόστος όμως καθιστά τις μπαταρίες AGM μακράν την πιο δελεαστική επιλογή!

Υποστηρίζουν ένα τεράστιο φάσμα εφαρμογών και συστημάτων

Οι μπαταρίες VRLA τεχνολογίας AGM συναντώνται ευρέως, καλύπτοντας τόσο τις απλές όσο και τις άκρως απαιτητικές ανάγκες μας. Ενδεικτικά, τις βρίσκουμε σε εφαρμογές εκκίνησης, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, φωτοβολταϊκά, συναγερμούς, ηλεκτροκίνητα παιχνίδια, ηλεκτρικά ποδήλατα, αναπηρικά καροτσάκια, ταμειακές μηχανές, σκουπάκια, ιατρικά μηχανήματα και εγκαταστάσεις, κ.α.

Eνημερωθείτε εκτενέστερα για τις σειρές μπαταριών VRLA AGM της εταιρίας μας εδώ.