Tips για να μεγιστοποιήσετε το χρόνο ζωής του UPS

Συμβουλές για τη σωστή τοποθέτηση, λειτουργία και συντήρηση του UPS

Tips για να μεγιστοποιήσετε το χρόνο ζωής του UPS

Οι μπαταρίες ενός UPS έχουν προκαθορισμένο χρόνο ζωής από 3 ως 5 χρόνια όταν λειτουργούν εντός συγκεκριμένων, προτεινόμενων συνθηκών.

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι συνθήκες και σε τι βαθμό μπορούν πράγματι να επηρεάσουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας του UPS σας; Ακόμα πιο σημαντικό είναι το ερώτημα του πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι ο κύκλος ζωής της ίδιας της συσκευής UPS θα μεγιστοποιηθεί.

Η τοποθεσία της μονάδας UPS, η θερμοκρασία, καθώς και η συχνότητα των κύκλων εκφόρτισης είναι τρεις παράγοντες εξέχουσας σημασίας για το προσδόκιμο ζωής των UPS και των μπαταριών τους. Ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές θα βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε το μέγιστο της απόδοσης της συσκευής σας.

Τοποθέτηση της μονάδας UPS

Η μονάδα UPS είναι καλό να μην τοποθετείται κοντά σε ανοιχτά παράθυρα ή χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το περιβάλλον θα πρέπει να είναι καθαρό από σκόνη και διαβρωτικές αναθυμιάσεις. Ακόμη, τα ανοίγματα εξαερισμού στο εμπρόσθιο, πλαϊνό και πίσω μέρος του UPS δεν θα πρέπει να φράζονται, ώστε να επιτρέπεται η σωστή κυκλοφορία αέρα και να αποφεύγεται η υπερθέρμανση της συσκευής.

Θερμοκρασία

Βάσει των τεχνικών προδιαγραφών, τα περισσότερα συστήματά UPS έχουν μια συνιστώμενη θερμοκρασία λειτουργίας μεταξύ 0°C-40°C. Παρόλα αυτά, ενώ πολύς κόσμος νιώθει σίγουρος ότι η συσκευή του δεν θα ξεφύγει εκτός των προκαθορισμένων ορίων θερμοκρασίας, αγνοεί το γεγονός ότι υπάρχουν ιδανικές, προτεινόμενες συνθήκες για το UPS , οι οποίες αφορούν θερμοκρασίες από 15°C έως και 25°C. Ένας γενικός κανόνας που πρέπει ακόμη να θυμάστε, είναι ότι για περίπου κάθε 10°C πάνω από τους 25°C, η διάρκεια ζωής τόσο του UPS όσο και της μπαταρίας του μειώνεται κατά 50%.

Κύκλος εκφόρτισης

Κατά την πρόκληση διακοπής ρεύματος, το UPS αλλάζει αυτόματα την τροφοδοσία του φορτίου των συσκευών σας από το κεντρικό δίκτυο στην μπαταρία. Με την επαναφορά του κεντρικού φορέα τροφοδοσίας το UPS ξεκινά αμέσως την επαναφόρτιση της μπαταρίας, προκειμένου να είναι πάλι έτοιμη σε περίπτωση παρόμοιου περιστατικού. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως κύκλος εκφόρτισης μπαταρίας. Όσο πιο συχνή είναι η εμφάνιση των κύκλων εκφόρτισης, τόσο πιο σύντομα θα εξαντληθεί η μπαταρία της συσκευής σας.

Παρόλο που η διαδικασία της επαναφόρτισης είναι αναπόφευκτη για τη λειτουργία ενός UPS, είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση αυτής, ώστε να εντοπίζετε τυχόν αχρείαστους και μη φυσιολογικούς κύκλους εκφόρτισης. Οι παραπάνω συμβουλές χρήζουν προσοχής, αφού τα UPS που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας είναι αυτά που υπόκεινται στη σωστή διαχείριση και συντήρηση η οποία συνίσταται να γίνεται κάθε χρόνο. Η παροχή βέλτιστης εποπτείας στις συσκευές σας είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται από την πλευρά σας είναι ένα προνοητικό σχέδιο για τη συντήρηση τους.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια ή έχετε ερωτήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς της Tescom Hellas ώστε να σας βοηθήσουν.